در این تحقیق اثرات نیتروپروسایدسدیم و اسید سالیسیلیک بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی زیتون تلخ تحت تنش شوری در یک آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری مقدار پرولین و قندهای محلول در اندامهای هوایی و زیرزمینی بهطور معنیداری افزایش یافت، بهطوریکه در شوری 20 دسیزیمنس بر متر، مقدار پرولین برگ نسبت به شاهد 13 برابر شد. کاربرد دو ماده مذکور باعث کاهش مقدار پرولین در این غلظت شد. مقدار قندهای محلول در ریشه و برگ در غلظت 20 دسیزیمنس 3 برابر و کاربرد دو ماده مذکور باعث کاهش مقدار قند در این غلظت شد. همچنین با افزایش شوری، مقدار سدیم در برگ به طور معنیداری در دو غلظت 10 و 20 دسیزیمنس بر متر افزایش یافت. کاربرد دو ماده مذکور تأثیر معنیداری در جذب سدیم در این غلظتها ایجاد نکرد. در مقابل مقدار پتاسیم بهطور معنیداری در برگ و ریشه کاهش یافت. افزایش شوری در دو غلظت 10 و 20 باعث کاهش معنیدار مقدار کلروفیل نسبت به شاهد شد. با وجود اینکه کاربرد اسید سالیسیلیک تأثیری در مقدار کلروفیل ایجاد نکرد، ولی نیتروپروسایدسدیم باعث افزایش مقدار کلروفیل در غلظت 20 شد. با افزایش شوری وزن خشک ریشه کاهش معنیداری نشان داد.