استادیار دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد
چکیده
این تحقیق در سال 1390 به منظور بررسی و مقایسه برخی مسائل اقتصادی- اجتماعی موجود در روشهای مختلف بهرهبرداری از مراتع از دیدگاه بهرهبرداری، در مراتع صدر آباد ندوشن (استان یزد) انجام شد. جامعه آماری تحقیق بر اساس پروانهچرایی به سه گروه تک پروانه به نام بهرهبردار(افراز)، پروانه به نام شخص به عنوان نماینده بیش از 2 بهرهبردار( مشاع) و پروانه به نام شورای روستا تقسیم شد. در این راستا، 16 سامان عرفی در سه شیوه بهربرداری در منطقه مورد مطالعه انتخاب شد. با توجه به اهداف تحقیق، 38 پرسشنامه از طریق مصاحبه مستقیم با بهرهبرداران (صاحبان پروانه چرا) در منطقه تکمیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد عامل احساس مالکیت در مراتع افرازی به طور معنیداری بالاتر از مراتع مشاعی و در مراتع مشاعی بالاتر از شورایی است (05/0 >p). رقابت در بهرهبرداری و تمایل به افزایش تعداد دام در مراتع مشاعی بیشتر از مراتع شورایی و افرازی است (05/0 >p). میزان حمایت دولت از بهرهبرداران در برخورد با تخلف کنندگان در سه گروه مورد بررسی اختلاف معنی داری ندارد (05/0 <p). همچنین میزان تمایل بهرهبرداران به تفکیک مرتع در دو شیوه بهره برداری مشاعی و شورایی با هم اختلاف معنی دار داشته (05/0 >p). به نحوی که بهرهبرداران مشاع تمایل بیشتری برای تفکیک مراتع نسبت به بهره برداران شورایی دارند.
کریمیان, علی اکبر. (1391). بررسی برخی مسائل اجتماعی- اقتصادی در شیوه های مختلف بهره برداری از مراتع (مطالعه موردی: مراتع منطقه ندوشن). خشک بوم, 2(2), 54-63.
MLA
علی اکبر کریمیان. "بررسی برخی مسائل اجتماعی- اقتصادی در شیوه های مختلف بهره برداری از مراتع (مطالعه موردی: مراتع منطقه ندوشن)", خشک بوم, 2, 2, 1391, 54-63.
HARVARD
کریمیان, علی اکبر. (1391). 'بررسی برخی مسائل اجتماعی- اقتصادی در شیوه های مختلف بهره برداری از مراتع (مطالعه موردی: مراتع منطقه ندوشن)', خشک بوم, 2(2), pp. 54-63.
VANCOUVER
کریمیان, علی اکبر. بررسی برخی مسائل اجتماعی- اقتصادی در شیوه های مختلف بهره برداری از مراتع (مطالعه موردی: مراتع منطقه ندوشن). خشک بوم, 1391; 2(2): 54-63.