بررسی عوامل موثر بر تمایل گلخانه داران به تولید خیار گلخانه‌ای ارگانیک در استان یزد

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

2 دانشیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد

3 دانشیار بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

10.29252/aridbiom.7.2.9

چکیده

فزایش تولیدات گلخانه‌ای در استان یزد همراه با افزایش مصرف کود و سم است. در این راستا، ضروری است مصرف مواد شیمیائی در گلخانه‌ها کاهش و تولید محصول ارگانیک افزایش یابد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر فرآیند انتقال به کشاورزی ارگانیک در میان تولیدکنندگان خیار گلخانه‌ای استان یزد است. این تحقیق از نوع پژوهش‌های توصیفی- پیمایشی بوده و ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه با انجام مصاحبه حضوری با گلخانه‌داران تولیدکننده خیار است. تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون آماری t و مدل اقتصادسنجی لاجیت انجام گرفت. از میان 144 نفر از مصاحبه‌شونده‌ها، 59 نفر نسبت به کشاورزی ارگانیک دارای تمایل مثبت و 85 نفر تمایلی نشان ندادند. نتایج پژوهش نشان داد که اطلاعات تولید کنندگان در زمینه کشاورزی ارگانیک کم و نبود حمایت کافی دولت از کشاورزی ارگانیک، خطرپذیری بالای تولید محصول ارگانیک، نبود بازار مشخص و نداشتن علم و مهارت تولید از مهم‌ترین موانع تولید محصولات ارگانیک است. نتایج مدل لوجیت نشان داد که متغیرهای سابقه تولید، سن، میزان تحصیلات، میزان رعایت اصول بهداشتی و نگرش مثبت نسبت به محیط زیست رابطه مثبت و معنی‌دار و متغیرهای مقدار مصرف کود و سموم شیمیائی رابطه منفی و معنی‌دار با تمایل به کشت ارگانیک دارند. با توجه به کمبود اطلاعات فنی، مدیریتی و فروش محصولات ارگانیک، حمایت دولت و نظارت بر تولید در این زمینه ضروری است.

کلیدواژه‌ها


[1]. Acs, S. (2006). Bio-economic modelling of conversion from conventional to organic farming. PhD Thesis, Wageningen University, The Netherlands, 152 pp.
 [2]. Agricultural Jahad Organization of Yazd. (2015). Agricultural statistics (in Farsi).
 [3]. Amirnezhad, H., and Rafiee, H. (2009). The effect of socio economic factors on the adoption of biological control methods in the rice fields.www.berenge.com.
[4]. Anderson, J., and Desmond, J., and  Green, R. (2005). Determinants of farmers adoption of organic production methods in the fresh-market produce sector in California, a logistic regression analysis paper provided by western agriculture economics association.  Sanfrancisco, California.
 [5]. Azami, M., Monavari Fard, F., Jeyhoni, S., and Ghadimi, A.R. (2013). The analysis of effective factors on non-accepting of organic agriculture products from the viewpoint of agricultural experts (Case Study: Alborz province). International Advanced Biological and Biomedical Reserch, 3: 272-260 (in Farsi).
 [6]. Chouichom, S., and yamao, M. (2010). Comparing opinion and attituds of organic and non-organic farmers towards organic rice farming systems in north-eastern Thiland. Journal of organic systems, 5(1): 25-35.
 [7]. Dadras, A., and Golmohamadi, F. (2008). Study of factors affecting on adoption of new technologies by Pistachio producers in southern Khorasan on website http//www.keshavarz.com (in Farsi).
[8]. Fairweather, J. R. (1998). Understanding how farmers choose between organic and conventional production: Results from New Zealand and policy implication. Journal of agriculture and human values, 16(1): 51-63.
[9]. Ghorbani, M., and Nemati, F. (2011). Investigating the factors potentially affecting demand for agricultural credit for shifting to produce organic greenhouse cucumber in Khorasan Razavi province. Iranian Environmental science journal, (3): 46-35 (in Farsi).
[10]. Gujarati, D. (1995). Principles of Econometrics (Volume 1 and 2) Translated in persian by: H. Abrishami, Tehran University Press, 2006.
[11]. Hall, K., and Rhoades, E. (2009). Ohio Grain Farmers’ Attitudes toward Organic and Non-Organic Farming Methods on website http://agnews.tamu.edu/saas/2009/hall.pdf
[12]. Irvani, H., and Darban, A.R. (2004). Measurement, Analysis and Exploitation of the Sustainability of Farming Systems, (Case Study (Wheat Production, Tehran Province) Iranian. Journal of Agricultural Science, 35(1): (in Farsi).
[13]. Lotter, D.W. (2003). Organic agriculture. Journal of Sustainable Agriculture, 21(4): 59-128.
  [14]. Maghsodi, T., and Irvani, H. (2007). Regression analysis of factors affecting on sustainability of potato production in Fereydūnshahr city. Journal of rural and development, 17: 37-42 (in Farsi).
[15]. Ministry of Agriculture, 2014. Agriculture statistics 2013, Department of Planning, Department of Statistics and Information. (in Farsi).
[16].  kings, D., and Ilbery, B. (2012). Farmers attitudes towards organic and a conventional agriculture: behavioural perspective, organic food and developments in the social sciences, drmatthew reed (ED), ISBN: 2-764-307-953-978, In Tech, Avilable at: http://intechopen.com.
[17].  Sadeghi, E., and ShokatFadai, M., and Khaledi, M. (2011). Affecting factors in the Process of Converting to Organic Farming Case Study tomato Producer in Alborz Province, Shiraz, Eighth Biennial Conferenceof Agricultural Economics Iran (in Farsi).
[18].Salami, H., and Khaledi, M. (2001). Impact of technology of biological control of rice stem borer pest on the use of pesticides in Mazandaran Province. Journal of agricultural economic and development, 33:67-81 (in Farsi).
[19]. Sholubi, Y. O., Stonehouse, D.P., and Clark, E.A. (1997). Profile of organic dairy farming in Ontario. American Journal of Alternative Agriculture, 13(3):133-139.