TY - JOUR ID - 823 TI - اثر تنش خشکی بر خصوصیات بیوشیمیایی ریشه‌چه و ساقه‌چه ارقام مختلف یونجه (Medicago Sativa L.) JO - خشکبوم JA - ARIDBIOM LA - fa SN - 2008-790X AU - مقصودی, مالک AU - رزمجو, جمشید AU - قیصری, مهدی AD - دانشگاه صنعتی اصفهان Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 6 IS - 1 SP - 31 EP - 43 KW - یونجه KW - تنش خشکی KW - ریشه چه KW - ساقه چه KW - آنتی اکسیدان KW - مالون دی آلدهید: پراکسید هیدروژن DO - N2 - یونجه (Medicago sativa L.) مهم‌ترین گیاه علوفه­ای دنیاست که به طور گسترده در بیشتر مناطق اقلیمی بویژه نواحی خشک و نیمه­خشک مورد کشت و کار قرار دارد. این گیاه از مکانیسم­های مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی مختلفی درمواجه با تنش­های محیطی بویژه تنش خشکی برخوردار است. هدف از این پژوهش، تعیین نقش آنزیم­های آنتی­اکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در مقاومت به خشکی گیاهچه­های یونجه در شرایط آزمایشگاهی بود. بدین منظور ده رقم یونجه شامل ارقام اصفهانی، همدانی، یزدی، اردوبادی، قره یونجه، بمی، نیکشهری، قمی، بغدادی و کودی و شش سطح پتانسیل آب شامل صفر، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0- و 1- مگاپاسکال ایجاد شده با ماده شیمیایی پلی اتیلن گلایکول 6000 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دی­آلدهید ریشه­چه و ساقه­چه و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز ریشه­چه و ساقه­چه ارقام یونجه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنش خشکی موجبافزایش محتوای پراکسید هیدروژن، مالون دی­آلدهید و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی در ریشه­چه و ساقه­چه گیاهچه­های یونجه گردید. بر اساس نتایج، می توان اظهار داشت که ارقام مقاوم به خشکی یونجه از سیستم دفاع آنتی­اکسیدانی فعال­تری برخوردارند.همچنین فعالیت آنتی­اکسیدانی می­تواند به عنوان یک نشانگر بیوشیمیایی در انتخاب ارقام مقاوم به خشکی در یونجه مورد استفاده قرار گیرد.  UR - https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_823.html L1 - https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_823_1d3316582e88e8ecf85b5823cdd276d9.pdf ER -