TY - JOUR ID - 756 TI - اثر بتاکاروتن بر ریشه‌دهی و برخی از شاخص‌های فیزیولوژیک گیاه گوجه‌فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) تحت تنش شوری در شرایط کشت درون شیشه‌ای JO - خشکبوم JA - ARIDBIOM LA - fa SN - 2008-790X AU - احسانپور, علی اکبر AU - اسکندری, هدی AD - استاد گروه زیست شناسی، دانشگاه اصفهان AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه اصفهان Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 5 IS - 2 SP - 1 EP - 9 KW - گوجه فرنگی KW - بتاکاروتن KW - تنش شوری KW - رشد ریشه DO - N2 - امروزه مهم‌ترین مشکل در مناطق خشک و نیمه خشک، شوری خاک است که منجر به کاهش رشد گیاهان می‌شود. بتاکاروتن یک آنتی‌اکسیدان غیر آنزیمی است که قادر به سرکوب گونه‌های منفرد اکسیژن است. در این مطالعه، گیاهان گوجه‌فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) در غلظ‌­های صفر، 60 و120 میلی‌مولار نمک (NaCl) تحت تیمار صفر، 6 و 16 میلی‌گرم در لیتر بتاکاروتن به عنوان یک آنتی‌اکسیدان غیر آنزیمی در شرایط کشت در شیشه در محیط کشت MS رشد داده شدند. پس از گذشت سه هفته از اعمال تیمارها وزن تر، وزن خشک و غلظت سدیم و پتاسیم ریشه و اندام هوایی، طول و تعداد ریشه و غلظت پرولین اندام هوایی گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در غلظت بالای NaCl (120 میلی‌مولار) افزودن 6 میلی‌گرم در لیتر بتاکاروتن به محیط کشت منجر به افزایش معنی‌دار وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه می‌شود. با افزودن بتاکاروتن در هر دو غلظت نمک، طول و تعداد ریشه‌ها افزایش یافت. هم­چنین بتاکاروتن تأثیر معنی‌داری بر غلظت پرولین و نسبت پتاسیم به سدیم گیاه داشت. بنابراین، می‌توان گفت بتاکاروتن قابلیت افزایش تحمل به شوری گیاه گوجه فرنگی را با افزایش ریشه‌دهی خواهد داشت.  UR - https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_756.html L1 - https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_756_10236444dff9cf451e976d80d09935bf.pdf ER -