%0 Journal Article %T بررسی روند شور- سدیمی شدن خاک در مناطق تاغکاری شده‌ی شهرستان تایباد، استان خراسان رضوی %J خشکبوم %I دانشگاه یزد %Z 2008-790X %A سرپرست, مهدی %A عسگری, حمیدرضا %D 2015 %\ 05/07/2015 %V 5 %N 1 %P 91-97 %! بررسی روند شور- سدیمی شدن خاک در مناطق تاغکاری شده‌ی شهرستان تایباد، استان خراسان رضوی %K زردتاغ %K شور- سدیمی شدن %K ماسه‌های روان %K تایباد %R %X برای سالیان متمادی است که از جنس تاغ به منظور تثبیت ماسه‌های روان در کشور ایران استفاده می‌شود، این جنس در خاک‎های با تهویه و رطوبت کم، دمای بالا و شوری زیاد بسیار مقاوم است. یکی از پیامد‌های منفی این جنس در مناطق تحت کشت، شور- سدیمی شدن خاک است. با توجه به وجود ماسه زارهای احیا شده در منطقه‌ی بیابانی تایباد در طی توالی زمانی بوسیله گونه زرد‌تاغ، میزان تغییرات شور- سدیمی شدن خاک سطحی در منطقه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 5 سایت متفاوت بر اساس سن کشت تاغ (41، 28، 19 و 11 ساله و یک سایت بدون گیاه به عنوان شاهد) انتخاب شدند. نتایج این پژوهش نشان می‎دهد که بیشترین مقدار شوری در سایت 41 ساله ( ds/m /0) و کمترین مقدار آن در سایت شاهد (ds/m 34/0) است. نسبت جذبی سدیم در طی توالی زمانی کاشت تاغ، یک روند افزایش را طی کرده است و از 49/3 میلی‎اکی‎والان در لیتر در سایت شاهد به 5/12 میلی‎اکی‎والان در لیتر در سایت 41 ساله رسیده است. و به موازات آن درصد سدیم قابل تبادل از 92/3 در سایت شاهد به 66/14 در سایت 41 ساله رسید. با توجه به نتایج این تحقیق، کشت گونه زرد‌تاغ در منطقه تایباد باعث سدیمی شدن خاک در مناطق تاغکاری، شده است. %U https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_694_a604b59eed8aa726f1e1725b1e4d1443.pdf