@article { author = {Eslami, M.R}, title = {Evaluation of marketing problems of greenhouse products in desert area (Case study: Greenhouse cucumber and tomato, Yazd province)}, journal = {Journal of Arid Biome}, volume = {5}, number = {1}, pages = {18-30}, year = {2015}, publisher = {Yazd University}, issn = {2008-790X}, eissn = {2588-6487}, doi = {}, abstract = {Regarding the importance of greenhouse cucumber and tomato in agricultural economic conditions in Yazd province, this study examines marketing problems of greenhouse cucumber and tomato. Required data were obtained through questionnaire and interview with 67 producers, 8 wholesalers and 13 retailers, during the period of 2010-2011. Systematic method is used for data collection. In this study, marketing channel was recognized wholesaling and retail selling  margin, computed by Mark-up model, and marketing efficiency was computed by Shefferd & Footrel model. Result showed prices that flactuations in the harvesting season and unclearitiy of market were the most market problems for producers. Greenhouse cucumber and tomato have simple channel. Net profit from marketing operations of greenhouse cucumber and tomato producer's was 450 and 850 Rials. Wholesaler margin, retailer margin and total marketing margin for greenhouse cucumber is 2000, 4000, 6000 Rials and for greenhouse tomato is 2500, 4500, 7000 Rials, respectively. Evaluation of marketing margin indicates that the marketing margin was high especially in retailer selling margin and marketing margin of tomato. Share of producer, wholesaler and retailer from consumer price for greenhouse cucumber was 55.5, 14.85 and 29.65% respectively, and for greenhouse tomato was 61.1, 13.9 and 25% respectively. Maximum of  marketing efficiency was in channel greenhouser, wholesaler, fruit and vegetable center in other provinces, retailer and consumer. In this channel, thechnical efficiency for cucumber and tomato was 90.7% and 91%, respectively. Price efficiency for cucumber and tomato were 69.5% and 79% respectively, and marketing efficiency for cucumber and tomato were 60% and 70% respectively.}, keywords = {Agricultural economics,Mark-up Model,Marketing margin,Marketing efficiency,Greenhouse,Yazd}, title_fa = {بررسی مسائل بازاریابی محصولات گلخانه‌ای در مناطق بیابانی( مطالعه موردی خیارسبز و گوجه فرنگی استان یزد)}, abstract_fa = {با توجه به اهمیت محصولات خیار و گوجه­فرنگی گلخانه­ای در اقتصاد کشاورزی استان یزد، در این تحقیق با استفاده ازمطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 67 تولید­کننده، 8 عمده فروش و13 خرده فروش در سال­های 1390-1389 بر اساس روش نمونه­گیری سیستماتیک مسائل و مشکلات مختلف بازاررسانی داخلی محصولات خیار و گوجه گلخانه‌ای بررسی شد. در این راستا، ضمن شناسایی مسیرهای بازاررسانی، حاشیه بازار عمده­فروشی و خرده­فروشی با استفاده از مدل اضافه‌بها (Mark-up Model) و کارآئی بازار با استفاده از روابط ارائه­شده توسط  شفرد و فوترل محاسبه گردید. بر اساس نتایج بدست­آمده نوسان قیمت و شفاف نبودن بازار مهم‌ترین مشکلات تولید­کنندگان در زمینه بازار این محصولات است. بازار داخلی محصولات گلخانه­ای خیار سبز و گوجه­فرنگی مسیر ساده­ای دارد. سود خالص عملیات بازاریابی تولید­کننده خیار گلخانه­ای450 ریال و گوجه­فرنگی850 ریال است. حاشیه بازاریابی عمده فروشی، خرده فروشی و کل به ترتیب برای خیار گلخانه­ای 2000،4000،6000 و برای گوجه­فرنگی گلخانه­ای 2500، 4500، 7000 ریال است. بررسی میزان حاشیه­های بازاریابی نشان می­دهد که میزان این حاشیه­ها به ویژه حاشیه خرده­فروشی به طور نسبی زیاد و برای گوجه­فرنگی بیش از خیار است. سهم تولیدکننده، عمده­فروشی و خرده­فروشی از قیمت پرداختی مصرف­کننده برای خیار گلخانه­ای به ترتیب 5/55، 85/14، 65/29 و برای گوجه­فرنگی به ترتیب 1/61،9/13 و 25 درصد است. بالاترین کارائی بازار در مسیر گلخانه­دار، عمده‌فروش، میدان میوه و تره­بار سایر استان­ها، خرده­فروش و مصرف­کننده است. در این مسیر کارائی فنی خیار و گوجه فرنگی به ترتیب 7/90 و 91 درصد، کارائی قیمتی خیار و گوجه­فرنگی به ترتیب 5/69 و 79 درصد و کارائی بازاریابی خیار و گوجه فرنگی به ترتیب 60 و 70 درصد، محاسبه شده است.}, keywords_fa = {اقتصاد کشاورزی,مدل اضافه‌بهاء,حاشیه بازاریابی,کارائی بازاریابی,یزد}, url = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_687.html}, eprint = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_687_d0cd87acb0eb7dcb334284f7a0dbabc2.pdf} }