@article { author = {Kouhifayegh, SH. and Hakimi, M. H. and Mosleh Arany, A. and Mirshamsi, H. A. and Kiani, B.}, title = {The effects of sodium nitroproside and salicylic acid on some physiological characteristis of Melia azedarach under salinity conditions}, journal = {Journal of Arid Biome}, volume = {3}, number = {2}, pages = {62-71}, year = {2013}, publisher = {Yazd University}, issn = {2008-790X}, eissn = {2588-6487}, doi = {}, abstract = {In this research, effects of Sodium NitroProside (SNP) and Salicylic Acid (SA) on some physilogical characteristics of Melia azedarach under salinity conditions were studied. Thus, a factorial experiment was conducted using a randomized complete block  design with three replicates. Results showed that amount of proline and sugar in root and leaves significantly increased with increasing salinity. As a result, stem proline in concentration of 20 ds/m increased to 13 times more than control and application of SA and SNP decreased amounts of proline in this salinity concentration. The amount of solouble sugar in roots and leaves significantly increased with increasing salinity in concentration of 20 ds/m and application of SA and SNP decreased amounts of sugar. In contrast, K significantly decreased in leaves and roots. The amount of chlorophyl significantly decreased in concentration of 10 and 20 ds/m with increasing salinity. Application of SA did not change the amount of chlorophyl but SNP increased leaves chlorophyl. Increase in salinity also significantly decreased dry weight of root.}, keywords = {Salinity stress,Sodium nitroproside (SNP),Salicylic acid (SA),Chlorophyl}, title_fa = {بررسی اثرات نیتروپروساید سدیم و اسید سالیسیلیک بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی زیتون تلخ تحت تنش شوری}, abstract_fa = {در این تحقیق اثرات نیتروپروساید­سدیم و اسید سالیسیلیک بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی زیتون تلخ تحت تنش شوری در یک آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت شوری مقدار پرولین و قندهای محلول در اندام­های هوایی و زیرزمینی به­طور معنی­داری افزایش یافت، به­طوری­که در شوری 20 دسی­زیمنس بر متر، مقدار پرولین برگ نسبت به شاهد 13 برابر شد. کاربرد دو ماده مذکور باعث کاهش مقدار پرولین در این غلظت شد. مقدار قند­های محلول در ریشه و برگ در غلظت 20 دسی­زیمنس 3 برابر و کاربرد دو ماده مذکور باعث کاهش مقدار قند در این غلظت شد. همچنین با افزایش شوری، مقدار سدیم در برگ به­ طور معنی­داری در دو غلظت 10 و 20 دسی­زیمنس بر متر افزایش یافت. کاربرد دو ماده مذکور تأثیر معنی­داری در جذب سدیم در این غلظت­ها ایجاد نکرد. در مقابل مقدار پتاسیم به­طور معنی­داری در برگ و ریشه کاهش یافت. افزایش شوری در دو غلظت 10 و 20 باعث کاهش معنی­دار مقدار کلروفیل نسبت به شاهد شد. با وجود این­که کاربرد اسید سالیسیلیک تأثیری در مقدار کلروفیل ایجاد نکرد، ولی نیتروپروساید­سدیم باعث افزایش مقدار کلروفیل در غلظت 20 شد. با افزایش شوری وزن خشک ریشه کاهش معنی­داری نشان داد.}, keywords_fa = {زیتون تلخ,شوری,نیتروپروساید سدیم,اسید سالیسیلیک,کلروفیل}, url = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_313.html}, eprint = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_313_a819349545fa9b3fd98de1417a3dfb8f.pdf} }