@article { author = {bashari, nahid and Sodaiezadeh, Hamid and MoslehArani, Asghar and Ghaffarian, Mohammad Reza}, title = {Investigation of physiological and growth indices of Millet (Panucum miliaceum) and Guar (Cyamopsis tetragonoliba) intercropping under drought stress}, journal = {Journal of Arid Biome}, volume = {11}, number = {1}, pages = {25-34}, year = {2021}, publisher = {Yazd University}, issn = {2008-790X}, eissn = {2588-6487}, doi = {10.29252/aridbiom.2021.16665.1855}, abstract = {Intercropping of forage plants is considered as an effective startegy to achieve optimal yield and increase production in areas with water shortages. A field-based split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted in Ashkezar research farm with the aim of evaluating the intercropping of millet and guar in improving physiological indices and forage yield. Irrigation intervals was considered as the main factor in three levels (irrigation at the time of discharge of 60, 70 and 80% of field capacity) and the cropping system was considered as the sub-factor in three levels (sole cropping of Millet, sole cropping of Guar, and intercropping of Millet and Guar). The intercropping system was implemented as row intercropping pattern with a replacement series design. Results showed that the amount of ionic leakage increased and the relative content of relative water content decreased when irrigation was delayed longer. The highest relative water content for Millet and Guar (70.3 and 78.4%, respectively) were obtained in intercropping system and their lowest relative water content (61.4 and 72.5%, respectively) were obtained in their sole cropping. The highest and lowest chlorophyll indices were observed in irrigation treatments at 60 and 80% of field capacity, respectively. The intercropping of Millet and Guar resulted in increased content of soluble sugar and proline and the highest forage yield compared to their sole culture, in all assessed irrigation intervals. Since intercropping system was shown to cause improved physiological indices of Guar and Millet, the consequent improvement of forage growth and yield could be expected. Overall, it can be concluded that intercropping system of Millet with Guar can significantly reduce the impacts of drought stress and can be considered as an effective management strategy in drought-prone areas.}, keywords = {Protein,Proline. Forage yield,Soluble sugar}, title_fa = {بررسی شاخص‏ های فیزیولوژیکی و رویشی در کشت مخلوط ارزن (Panucum miliaceum) و گوار (Cyamopsis tetragonoliba) در شرایط تنش خشکی}, abstract_fa = {کشت مخلوط گیاهان علوفه ‏ای راهکاری برای دسترسی به عملکرد مطلوب و افزایش تولید در مناطقی با مشکل کمبود آب است. این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی در شهرستان اشکذر، به‌صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. هدف اصلی در این بررسی، ارزیابی کشت مخلوط دو گیاه ارزن و گوار در بهبود شاخص‏ های فیزیولوژیک و عملکرد علوفه بود. در این آزمایش عامل اصلی فواصل آبیاری در سه سطح شامل آبیاری در زمان تخلیه 60، 70 و 80 درصد ظرفیت زراعی و عامل فرعی آرایش کشت شامل سه سطح کشت خالص ارزن و گوار و کشت مخلوط دو گونه بود. کشت مخلوط به صورت ردیفی و به صورت جایگزینی اجرا شد. نتایج نشان داد که با تاخیر در آبیاری میزان نشت یونی روند افزایشی و محتوای نسبی آب برگ روند کاهشی داشت. بیشترین محتوای رطوبت نسبی برگ در کشت مخلوط (3/70 و 4/78 درصد) و کمترین محتوای رطوبت نسبی برگ در کشت خالص ارزن و گوار به ترتیب 4/61 و 5/72 درصد به‌دست آمد. بیش‌ترین و کم‌ترین شاخص کلروفیل به ترتیب در تیمارهای آبیاری در تخلیه 60 و 80 درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. در فواصل مختلف آبیاری، استفاده از کشت مخلوط ارزن و گوار سبب افزایش محتوای قند محلول و پرولین نسبت به کشت خالص آنها گردید. بنابراین، در همه سطوح آبیاری، بیش‌ترین عملکرد علوفه در کشت مخلوط دو گیاه به دست آمد. از آن‌جایی که کشت مخلوط موجب بهبود شاخص‏های فیزیولوژیکی گوار و ارزن گردیده است، بنابراین بهبود رشد و عملکرد علوفه دور از انتظار نیست. در مجموع می ‏توان نتیجه‏ گیری کرد که کشت مخلوط ارزن با گوار می‏ تواند تاثیر منفی تنش خشکی را به‌طور قابل ملاحظه ‏ای کاهش داده و به عنوان یک راهکار مدیریتی در شرایط تنش خشکی مطرح باشد.}, keywords_fa = {پروتئین,پرولین,عملکرد علوفه,قند محلول}, url = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_2433.html}, eprint = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_2433_73f3d7d8922b6eb8f646b665c7f84265.pdf} }