@article { author = {Pirasteh-Anosheh, Hadi and Ranjbar, Gholamhassan and Tabatabaei, S.A}, title = {The effects of salt stress on some physiological characteristics and dry weight in sorghum (Sorghum bicolor) and kochia (Bassia indica) intercropping}, journal = {Journal of Arid Biome}, volume = {10}, number = {1}, pages = {14-30}, year = {2020}, publisher = {Yazd University}, issn = {2008-790X}, eissn = {2588-6487}, doi = {10.29252/aridbiom.2021.1996}, abstract = {Due to the scarcity of water resources, the use of saline water to cultivate forage halophytes is a practical solution. However, the main problem of forage of halophytes is their low energy content and high salt. In these conditions, mixed consumption and halophytes-crops intercropping can be useful. The current research was carried out in order to evaluate the effect of salinity of irrigation water on growth and some physiological characteristics in different ratios of sorghum-kochia intercropping in the National Salinity Research Center. The treatments included three levels of salt stress: 2, 7 and 14 dS m-1 in the main plots and five planting systems: sole sorghum, ⅔ sorghum (2 parts sorghum, 1 part kochia), ½ sorghum (1 part sorghum, 1 part kochia), ⅓ sorghum (1 part sorghum, 1 parts kochia) and sole kochia in the sub plots arranging in a split plot experiment based on randomized block design. Results showed that salinity, depended on the severity, significantly changed growth and physiological characteristics in both sorghum and kochia. Salinity at 14 dS m-1 was associated with reduction in dry weight (62%) and K+ concentration (22%) and increasing Na+ concentration (427%), Cl- concentration (175%) and activity of catalase (88%), peroxidase (77%), superoxide dismutase (86%) and ascorbic peroxidase (154%) in sorghum. These increasing and decreasing were less in kochia (23%, 22%, 37%, 105%, 237%, 77%, 406% and 294%, respectively); which indicated higher salinity tolerance of kochia. The optimum intercropping system for sorghum was ⅔ sorghum and were ½ and ⅓ sorghum for kochia; which reflected more sensitivity of sorghum to intra species completion in intercropping systems than kochia. According to the different reactions of two plants to salt stress, sorghum tolerated the salt stress probably via induced antioxidant system in order to ameliorate oxidative stress and kochia tolerated the salinity probably through ionic distributions in tissues via reduced transport to shoots and/or ions compartmentation in organelles. It seems that proper kochia density (⅓) enhanced salinity tolerance of sorghum, therefore, it is recommendable for saline conditions.}, keywords = {Catalase,Chlorine,Potassium,Sodium,Superoxide dismutase}, title_fa = {اثر تنش شوری بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک و وزن خشک در کشت مخلوط سورگوم (Sorghum bicolor) و کوشیا (Bassia indica)}, abstract_fa = {باتوجه به کمبود منابع آبی، استفاده از آب‌های شور برای کشت گیاهان شورزی علوفه‌ای راهکاری کاربردی است، هرچند مشکل اصلی علوفه گیاهان شورزی محتوای انرژی کم و نمک بالای آن‌ها است. در این شرایط کشت و مصرف مخلوط گیاهان شورزی-زراعی می‌تواند مفید باشد. آزمایش حاضر به ­منظور بررسی اثر شوری آب آبیاری بر رشد و برخی ویژگی­های فیزیولوژیک سورگوم و کوشیا در نسبت­های مختلف کشت مخلوط، در مرکز ملی تحقیقات شوری اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح تنش شوری 2، 7 و 14 دسی­زیمنس بر متر در کرت­های اصلی و پنج سامانه کشت: سورگوم خالص، 3/2 سورگوم (2 قسمت سورگوم، 1 قسمت کوشیا)، 3/1 سورگوم (1 قسمت سورگوم، 2 قسمت کوشیا) و 2/1 سورگوم (1 قسمت سورگوم، 1 قسمت کوشیا) و کوشیا خالص در کرت­های فرعی بود که به­ صورت کرت­های خردشده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی طراحی گردید. نتایج نشان داد که تنش شوری بسته به شدت آن، موجب تغییرات معنی­داری در رشد و ویژگی­های فیزیولوژیک سورگوم و کوشیا شد. شوری 14 دسی­زیمنس بر متر با کاهش وزن خشک (62%) و غلظت پتاسیم (22%) و افزایش غلظت سدیم (427%) و کلر (175%) و فعالیت آنزیم­های کاتالاز (88%)، پراکسیداز (77%)، سوپراکسیددیسموتار (86%) و آسکوربیک­پراکسیداز (154%) در سورگوم گردید. این افزایش و کاهش برای کوشیا کمتر بود (به­ترتیب 23%، 22%، 37%، 105%، 237%، 77%، 406% و 294%) که نشان­دهنده تحمل به شوری بالاتر کوشیا بود. شیوه بهینه کشت مخلوط برای سورگوم تیمار 3/2 سورگوم و برای کوشیا تیمارهای 3/1 سورگوم و 2/1 سورگوم بود، که بیانگر حساسیت بالاتر سورگوم به رقابت بین­گونه­ای در سامانه­های کشت مخلوط نسبت به کوشیا بود. بر اساس واکنش­های متفاوت دو گیاه به تنش شوری احتمالاً سورگوم با تحریک سیستم آنتی­اکسیدان در جهت تعدیل تنش اکسیداتیو و کوشیا با توزیع یونی در بافت­ها از طریق کاهش انتقال به شاخساره و/یا کده­بندی یونی در اندامک­ها به شوری تحمل داشتند. به‌نظر می‌رسد که تراکم مناسب از کوشیا (3/1) تحمل به شوری سورگوم را افزایش دهد، و بنابراین برای شرایط شور قابل توصیه است.}, keywords_fa = {پتاسیم,سدیم,سوپراکسید دیسموتاز,کاتالاز,کلر}, url = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_1996.html}, eprint = {https://aridbiom.yazd.ac.ir/article_1996_91fdd2f811211a506877e46a6f7d8937.pdf} }